Verzorging

 

Als je hond er na het spelen zo uit ziet, is er verzorging nodig. Je kan de vacht laten opdrogen, zodat het zand er vanzelf uitvalt. Maar een wasbeurt geeft sneller resultaat.

 

De Bolognezer is een niet verharend hondje, de dode haren blijven achter in de vacht. Hierdoor vraagt de vacht om een goede verzorging. Je kunt de vacht alle dagen kammen (tweezijdige kam met grove en fijne tanden) of borstelen (borstel met afgeronde stalen pinnen of pinnen met dopjes er op zodat het haar niet splijt) om het bij te houden, maar je kan ook kiezen voor een wekelijkse verzorging.

 

Vooral bij de oren kunnen klitten ontstaan. Kam de vacht voorzichtig, het kan best pijnlijk voor de hond zijn als het te grof gebeurt. Ik leg mijn hondje op schoot, maar ook staand op een trimtafel werkt uitstekend. Ik werk vanaf de poten naar boven, en van achter naar voren. De vacht moet laag voor laag uitgekamd worden. Klitten kunnen het beste eerst met de hand los geplukt worden en als ze te groot zijn kunnen ze in de lengterichting doorgeknipt worden om ze zo makkelijker te verwijderen. Houd met de hand de haren vast, zodat er niet aan de huid van de hond getrokken wordt.

                 

Een wasbeurt op zijn tijd is aan te raden. In principe heeft de Bolognezer een zelfreinigende vacht, het is niet zo dat als ze vies zijn van een wandeling dat je ze meteen moet wassen. Na een uurtje opdrogen valt het vuil er vanzelf weer uit. Maar natuurlijk wordt op den duur de vacht wel wat grauwer en dan worden ze van een wasbeurtje weer prachtig wit. Een wasbeurt eens in de zes weken zal meestal voldoende zijn. Het wassen gebeurt met een speciale hondenshampoo. Een shampoo voor mensen is niet aan te raden daar die een andere PH waarde heeft en niet geschikt is voor de huid van de hond. een shampoo speciaal voor de witte vacht gebruik ik alleen voor shows, omdat deze shampoos toch wat agressiever zijn en daardoor minder geschikt voor wekelijks gebruik. Pas altijd op voor shampoo in de ogen, dit kan erg prikken, ik was de omgeving van de ogen en de snuit met een washandje, zodat het iets voorzichtiger kan. Ook water in de oren kan je beter voorkomen, hierdoor kan er zeep de oren binnendringen en dat geeft kans op ontstekingen. Een douche(kop) leent zich het makkelijkst voor een wasbeurt, zorg er wel voor dat de hond op een stevige ondergrond staat (liefst iets van rubber), zodat hij niet uitglijdt.

Na de wasbeurt de hond goed drogen. Deppen met handdoeken, niet wrijven want dan wrijf je de klitten er in.

            

Daarna zal de hond zich een paar maal lekker uit willen schudden, liefst op iets waar hij zichzelf ook afdrogen kan. Meestal koelen ze snel af en gaan ze erg bibberen, dan is het goed de hond te föhnen met een matig warme föhn.Door de wasbeurten hebben ze niet al te veel huidvet, bescherming tegen de kou is raadzaam. Als ze eenmaal aan de föhn gewend zijn vinden ze dit meestal heerlijk en gaan ze er eens goed voor liggen. Denk er om dat de föhn niet te heet wordt of te dichtbij gehouden wordt, het kan dan op de huid te heet worden of de vacht kan gaan schroeien. Het föhnen kan er wel voor zorgen dat de vacht wat uitdroogt, om dit te voorkomen kan je beter net zo lang föhnen totdat het laatste stukje zelf opdroogt.

Ik geef de kambeurt altijd na het wassen en drogen, omdat dan het vuil wat de vacht stug maakt er uit gewassen is.

Om het kammen wat te vergemakkelijken gebruik ik Gliss Kür Hair repair van Schwarzkopf (komt niet op de huid). De krul wordt er wel wat uitgekamd, maar na een dag zit die er wel weer keurig in. Je kunt om dit te bespoedigen ook de vacht  na het kammen met wat vocht besprenkelen. Er zijn natuurlijk ook lotions of ander antiklit middelen speciaal voor honden verkrijgbaar.

Knippen is bij een Bolognezer niet nodig. Het wordt door sommige fokkers/showers wel gedaan om bepaalde lijnen beter uit te laten komen, maar het hoort niet bij een Bolognezer. Als je knippen  leuk vindt kan je beter de keuze maken voor een Bichon Frisé, daar dit bij dit ras wel de gewoonte is. Ons ras wordt juist gekenmerkt door een weelderige vlokkige krulvacht dit vraagt niet om strakke lijnen! Het enige waar geknipt kan worden is rondom de pootjes, onder de pootjes tussen de kussentjes.

De ogen kunnen het beste dagelijks even met wat afgekoeld gekookt water en een watje schoongemaakt worden. Mochten ze wat uitvloeiing bij de ogen krijgen dan helpt vaak een beetje vaseline rondom de ogen. Dit verzacht de ogen en zorgt er voor dat het traanvocht dat voor een rode verkleuring van de vacht zorgt, niet op de vacht komt. Helaas komt rode uitvloeiing nog veelvuldig voor bij kleine witte hondjes. Gelukkig is er tegenwoordig een goede oogverzorger te verkrijgen, die bij consequent gebruik dit euvel oplost.

De oren moeten regelmatig gecontroleerd worden. Het zijn afhangende oren die door ongedierte als een heerlijke broedplaats beschouwd kunnen worden. Ook het overtollige oorhaar, dat aan de binnenkant van de gehoorgang zit, moet er regelmatig uit geplukt worden. Ik doe dit gewoon met mijn vingers en als je niet te grote plukken tegelijk doet, is dit volledig pijnloos. Er zijn ook oorplukpoeders in de handel om dit te vergemakkelijken.

De nagels mogen niet te lang groeien, dan groeit het vlees op den duur mee en gaat het hondje verkeerd op de voeten lopen (spreidtenen). Deze moeten dus regelmatig geknipt worden. Als de nagels goed zwart zijn kan dit moeilijk zijn, omdat je dan niet goed ziet waar het leven zit. Dit is op te lossen door de nagel nat te maken, dan is er een duidelijke afscheiding tot waar het leven zit. Eventueel kan je ook vijlen (grove vijl) als je het niet zeker weet of het niet prettig vindt om te knippen. Je kunt dit ook laten doen door een trimster of een dierenarts. Voor het knippen van de nagels zijn goede tangetjes in de handel. Mocht er een keer toch te kort geknipt worden, dan kan dit hevig gaan bloeden, maar daar is een middeltje voor (bij de dierenarts, Jetty of Spat), een poeder waar je dan de nagel in stopt en dan houdt het bloeden onmiddellijk op. Als de hond dit eenmaal meegemaakt heeft, zal hij zich een volgende keer niet zo makkelijk meer laten knippen.

Als er te veel haar tussen de pootjes groeit moet dit weggeknipt worden. Vooral in de winter is dit noodzaak, omdat sneeuw zich hieraan kan hechten en dat kan zorgen voor bevriezing van de kussentjes.

De tanden vragen om een dagelijkse poetsbeurt om te voorkomen dat er zich tandsteen gaat vormen. Dit tandsteen kan weer voor ontstekingen aan het tandvlees zorgen. Er  zijn speciale hondentandenborstels in verschillende maten en ook speciale hondentanpasta. Een goede brok als voer is aan te raden, daar dit de tanden ook schoon schuurt. Mocht er zich toch tandsteen vormen, dan kan dit voorzichtig verwijderd worden met de achterkant van een theelepeltje. Een dierenarts kan het ook verwijderen en anders zijn er hondentandartsen te raadplegen.

Enkele sites waar goede hondenartikelen te kopen zijn:

www.easygroom.com

www.jasparo.nl

www.jetty.nl

www.spat.nl

www.witjesverzenduis.nl

www.durseydog.nl